VBe NL waarschuwt voor concurrentie door ROC’s

VBe NL waarschuwt voor concurrentie door ROC’s

Volgens directeur Leon Vincken van Vereniging Beveiligingsorganisaties Nederland (VBe NL) worden studenten van beveiligingsopleidingen aan ROC’s steeds vaker op projecten ingezet. Het gaat hierbij niet om stages, maar om commerciële opdrachten. “Concurrentievervalsing en onveilig”, waarschuwt hij.

Vincken beseft dat een omgeving om praktijkervaring op te doen essentieel is voor het opleiden van beveiligers. Hij heeft ook zeker geen moeite met werkgevers die praktijkruimte aanbieden met stageplaatsen of die aspirant-beveiligers onder hun hoede nemen. “We zien echter een opkomend fenomeen dat sommige ROC’s de boer op gaan om buiten de afgebakende, wettelijk toegestane leeromgeving beveiligingsklussen te laten uitvoeren. We treffen steeds vaker studenten aan die ingezet worden voor surveillance, toegangscontroles, receptie of evenementen.” Er is volgens Vincken veel creativiteit, als het gaat om het legitimeren van deze praktijk. De studenten worden bijvoorbeeld ingezet onder het mom van een ‘onderzoek’ naar het effect van het aanwezig zijn van beveiligers. In werkelijkheid vormen zij echter een goedkoop alternatief voor betaalde krachten.

Uitwassen
De politie zou moeten handhaven op deze oneigenlijke inzet van studenten, maar heeft daarvoor volgens Vincken niet de benodigde capaciteit. Vaak weet men niet eens wat voor soort pas de beveiliger dient te bezitten. De VBe NL gaat een onderzoek starten om het probleem nauwkeuriger in kaart te brengen en met name de uitwassen aan de kaak te kunnen stellen. De voorzitter vindt het tijd dat bepaalde ROC’s zich eens in het eigen lesmateriaal gaan verdiepen om te kijken wat nu wel en niet mag. Nederland verdient volgens hem veiligheid van topkwaliteit, geleverd door goed opgeleide vakmensen en niet door mensen die het vak nog moeten leren. “Het mag zeker niet zo zijn dat opdrachtgevers voor een appel en een ei bij ROC’s terecht kunnen om beveiligingsdiensten geleverd te krijgen.”

World Security Group